Putkijärven Nuorisoseura ry

80 vuotta 16.12.2000

Uusi lapsisukupolvi loi tarpeen
Putkijärven nuorisoseuralla edessään uusi tulevaisuus

Vuorenkylän kylätuvalla vietettiin lauantaina 16.12.2000 Putkijärven nuorisoseuran 80-vuotisjuhlaa. Samalla juhlittiin seuran heräämistä seitsenvuotisesta unesta.
Lukioaikoinaan tutkielman Putkijärven nuorisoseuran historiasta tehnyt Timo Olkkonen oli kirjoittanut jatko-osan historiikkiin ja esitti sen juhlassa.
Putkijärven nuorisoseura perustettiin vuonna 1920 Hilma Kilkkisen toimiessa kyläkoulun opettajana. Seuran ensimmäinen esimies oli Einari Hokkanen. Muut perustajajäsenet olivat Juho Anttila, Fanny ja Marja Vanhatalo, Hjalmari Vanhatalo, Saima Vihinen, Taavetti Harju, Helmi Segerholm, Vilho Hartonen, Vilppu Nurmi, Marja Kinkkula, Hugo Toivonen, Maija Helenius, Yrjö Nieminen, Eeti Kuusisto ja Tyyne Heinänen.
Perustamisensa jälkeen nuorisoseura ryhtyi muun muassa jatkamaan Hartolan pohjoiskulman kirjaston toimintaa ja keräsi sitä varten varoja muun muassa iltamia järjestämällä. Iltamien vakio-ohjelmaa olivat näytelmät. Muita tapahtumia olivat äitienpäiväjuhlat, keväiset simajuhlat, raittiusjuhlat sekä kirjallisuusviikko.
Pari vuosikymmentä vilkkaana jatkunut toiminta hiljentyi sodan alettua. Opintokerhotoiminta alkoi vilkkaana uudelleen 1940-luvun lopulla ja jatkui 50- ja 60-luvuilla. Ilmaisutaitoa harjoiteltiin näytelmä-, laulu- ja liikuntakerhoissa, kätten taidot kohenivat käsityökerhossa.

Aktiiviaikoja ja uinahduksia
Toiminta vaipui syvään lamaan 1960-luvun lopulla ja seuraavalla vuosikymmenellä lähes ainoa elonmerkki seurasta oli kylällä toiminut kioski.
Uuteen nousuun Putkijärven Nuorisoseuran toiminta kääntyi 1980-luvun alussa. Kylällä aloitti toimintansa kaksi yhtyettä ja laulukuoro. Ensimmäinen syyspatikka vaellettiin omalla kylällä ja Lappiin tehtiin retkiä. Kesäjuhlien tuoton turvin muun muassa käynnistettiin elokuvakerho. Toiminnan keskipiste siirtyi vuonna 1989 Purnuvuoren hiihtokeskukseen. Nuorisoseuran alajaostona toimintana aloitti Purnu Ski Club.
Nuorisoseura toimi tiiviissä yhteistyössä kylän muiden seurojen sekä kylätoimikunnan kanssa. Yhteistyö tiivistyi niin, että vuonna 1993 nuorisoseura ja kylätoimikunta päätettiin lakkauttaa ja voimat yhdistettiin Vuorenkylä-seuraan. Lakkauttamispäätöksen toteuttaminen jäi kuitenkin puolitiehen. Yhdistysrekisterissä säilyneen seuran toiminta puhallettiin uuteen hehkuun viime vuonna.

Kylällä lapsia koulullinen
Putkijärven nuorisoseuran nykyisenä puheenjohtajana toimii Tapio Nieminen ja sihteerinä Ritva Suo. Muina johtokunnan jäseninä toimivat Johanna Kilpinen, Harry Johansson, Ritva Peltola, Timo Nurminen ja Kari Hotti. Toimitiloikseen nuorisoseura on vuokrannut kunnan omistaman rivitalohuoneiston, jossa toimivat myös kansalaisopiston piirit ja 4H-kerho. Nuorisoseuran ensi vuoden toimintasuunnitelmassa on muun muassa peli-iltoja, laskiaistapahtuma, hiihtokilpailut, tanssikurssi, vappurieha, kesätapahtuma, liikuntatapahtuma kentällä, jota on kunnostettu talkoilla, pikkujoulu, joululehden julkaiseminen sekä uudenvuoden vastaanottajaiset.
Nuorisoseuran henkiinherättämisen yhteydessä syntyi näkemyseroja kyläseuran kanssa. Ilmeisesti molemmat seurat ovat löytäneet roolinsa, sillä Vuorenkylä-seuran nykyinen puheenjohtaja, vanha nuorisoseura-aktivisti ja Einari Hokkasen veljenpoika Esko Hokkanen tervehti uudelleensyntynyttä seuraa ilolla.
- Uskon, että nuorisoseura on syntynyt tarpeesta. Viime vuosina henkinen toiminta on jäänyt lapsipuolen asemaan kylällä, Hokkanen myönsi.
Myös kyläseurassa aktiivisesti toimineet Veijo Olkkonen ja Heikki Pahalahti kutsuttiin nuorisoseuran kunniajäseniksi.
- Nuorisoseuran toiminta loppui kymmenisen vuotta sitten kohderyhmän eli varhaisnuorten puutteeseen. Nyt kylällä on varttumassa yllättävän suuri 5-15-vuotiaiden ikäluokka. Kylällä olisi potentiaalia vaikka koulunkin toiminnan uudelleen aloittamiseen, Veijo Olkkonen totesi. Sellaista esitystä ei hänen mukaansa kuitenkaan tulla tekemään kunnalle.
Putkijärven nuorisoseuran juhlaan vanhoja muistelemaan oli kutsuttu perustajajäsenien omaisia. Tervehdyksensä juhlaan toi myös entisen Itä-Hämeen nuorisoseurojen keskusseuran toiminnanohjaaja Sylvi Saarinen. Nykyisen Etelä-Hämeen nuorisoseurojen liiton ja Kalevan Nuorten piirin tervehdyksen juhlaan toi Hannu Ala-Sankola. Juhlivaa seuraa onnittelivat myös Hartolan kunnan, Sydänmaan nuorisoseuran ja Riihiniemen nuorisoseuran edustajat.
Juhlassa tähyiltiin tulevaisuuteen, muisteltiin menneitä ja vähän murehdittiinkin matkan varrella sattuneita nukahduksia. Juhlan trubaduuri Erkki "Eko" Huttunen lohdutti kuitenkin, ettei kukaan jaksa toimia 80 vuotta, ellei välillä nuku.Sylvi Saarinen vas, Tapio Nieminen, Ritva Suo ja Riitta Hyystinmäki


Marja Poukama ja Matti Tanskanen


Reijo ja Suvi Honkanen, UrpoKaislavuo, Eeva Hartonen, Annikki Hokkanen, Heikki Pahalahti, Teuvo Marttila ja Veijo Olkkonen

Kunniajäsenet Heikki Pahalahti ja Veijo Olkkonen taustalla Hannu Ala-Sankola

Paluu takaisin